Hoe ik borstvoeding combineer met flesvoeding

Posted by on sep 10, 2014 in Voeding | 10 Comments
Hoe ik borstvoeding combineer met flesvoeding

Ik geef borstvoeding en flesvoeding aan mijn zoontje. Hoe ik dat combineer en hoe dat is gelukt, lees je in dit blog.

Ik werk in het onderwijs, met een continurooster. Dat betekent voor onze school dat wij als leerkrachten van 8.30 tot 14.00 uur bij de kinderen in de klas zijn, zonder pauze. Voor de zomervakantie heb ik gekolfd op het werk, maar dit was altijd behoorlijk gedoe. Mijn werkgever gaf me alle ruimte, maar het was wel een heel geregel. Mijn klas moest in de kolftijd over genomen worden, of een collega moest met twee klassen tegelijk naar buiten. Lastig om te regelen dus in het onderwijs.

In de zomervakantie heb ik de voedingen overdag afgebouwd. Ik heb dit heel rustig aan gedaan, een voeding per twee weken. Zo hoopte ik dat het ging lukken om ’s morgens en ’s avonds zelf te kunnen blijven geven. En liep ik niet met behoorlijke stuwing rond op ons vakantie-adres.

Ik begon met de ochtendvoeding na de eerste voeding. Zo kon ik al snel weer zelf voeden en was de stuwing niet zo heftig.
Na twee weken heb ik de laatste middagvoeding afgebouwd. En ten slotte de laatste voeding overdag, midden in. Dat leverde nog leuke fonteintjes op in de sauna, maar verder ging het goed.

Gelukkig maar dat ik het op deze manier deed. Zoonlief besloot aan het einde van de vakantie ’s nachts door te slapen (om later weer terug te keren naar de nachtvoedingen, maar dat terzijde). Wat uiteraard heerlijk was, maar die voeding moest er dus ook nog ‘af’.

Het verliep allemaal prima. Wel wat stuwing steeds de eerste dagen, maar dat hoort erbij… Ik had geen erge last.

En nu geef ik of de oppas drie flessen per dag en geef ik zelf nog 3 a 4 voedingen. Voor ons een ideale combi en zoonlief vindt het gelukkig ook allemaal prima.Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als we hem ook meer vaste voeding gaan geven, maar dat zien we wel!  Voor nu heeft nog genoeg aan de voedingen die ik geef, dus ik hoop dat het nog een tijd zo kan blijven.

Welke voeding geef jij aan je kindje?

10 Comments

 1. Arcadia
  10 september 2014

  Wat heb je zo een mooie balans gevonden die praktisch voor jullie werkt! Ronja heeft de eerste 14,1 weken volledige moedermelk gehad en daarna t/m 8 maanden een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding. Ze heeft nooit aan de borst gedronken, dus het was allemaal afgekolfde melk.
  Hopelijk kunnen jullie nog een tijdje zo doorgaan!

  Reply
  • Maike
   10 september 2014

   Dat lijkt me ook wel pittig, steeds melk kolven. Hier lukt het gelukkig zo en hoop inderdaad ook dat het nog een tijdje zo kan blijven. Ben er wel blij mee.

   Reply
 2. Joyce
  10 september 2014

  Hier hebben we het natuurlijk van de week al over gehad, maar ik vind het heel fijn voor je dat het lukt om op deze manier toch met de borstvoeding door te kunnen gaan 🙂

  Ik geef flesvoeding, inmiddels nog maar 4x per dag, maar het zijn wel 4 genietmomentjes per dag!

  Reply
  • Maike
   10 september 2014

   Tuurlijk is dat ook genieten! Ze kunnen zo heerlijk naar je kijken he?! 🙂 En bedankt voor de tip om er een blog over te schrijven.

   Reply
 3. Nicky
  10 september 2014

  Mooie balans! Ik heb destijds ook gecombineerd. Toen mijn borstvoeding achteruitging bod flesvoeding uitkomst en haalde de druk van ‘moeten’ enigszins weg en dat is dan weer fijn.

  Reply
  • Mama Maike
   12 september 2014

   Ja, dat is idd fijn! Mooi dat het bestaat, flesvoeding en fijn als je zelf ook nog kunt geven.

   Reply
 4. Bianca
  10 september 2014

  Als antwoord op je vraag: onze jongste is 2, dus de borst is niet echt ‘voeding’ meer. Hij drinkt nu alleen nog maar voor het slapen gaan, en overdag alleen als ik thuis ben. Dan kruipen we samen op de bank, heeeeerlijk 🙂

  Reply
  • Mama Maike
   12 september 2014

   Lijkt me idd fijn! Ik ben benieuwd hoe lang ik nog zal blijven geven.

   Reply
 5. Tamara
  10 september 2014

  Ik geef ook gecombineerd en zit nu met dat Zoë 7maanden is ookop de ochtend en avond. Mede door haar omdat ze zelf aangaf fv overdag te willen,

  Reply

Leave a Reply