Laatste schoolweek als leerkracht

Posted by on jul 8, 2015 in School, Zomer | 3 Comments
Laatste schoolweek als leerkracht

Nog een paar dagen en ik heb vakantie. Heerlijk uitrusten! Ik zag een blog voorbij komen bij Fantastic moms: Toe aan de zomervakantie? Martine schrijft hier over haar dochters die knorrig en wel duidelijk toe zijn aan vakantie. Maar hoe doen wij dat toch, de laatste schoolweek als leerkracht?

Juf

Laatste schoolweek als leerkracht

We werken hard tijdens het gehele schooljaar om de uren te maken, zodat we vijf weken vakantie kunnen hebben. De laatste vakantieweek zijn wij alweer aan het werk om voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. En de klas weer klaar te zetten (lees: alles van de muur aftrekken, enigszins fatsoeneren en recht zetten, omdat de vloer weer in de was moest). Lees over al ons werk maar eens het blog van Nathalie.

Super hoor, die vijf weken vakantie. De eerste vakantieweek heb ik altijd nodig om flink bij te komen. Alle werkstress lijkt zich altijd op te hopen in de laatste schoolweken. En om mijn huis een flinke opruim/schrobbeurt te geven. Want voor eerder heb ik geen tijd gehad.

De kinderen zijn moe, op. Zeker als het warm is! We werken dat al zo’n twee weken voordat de vakantie begint. De toetsen zijn klaar, rapporten mee naar huis. Dan begint de onrust al. Eerst zijn de kinderen een week superdruk, om vervolgens totaal in te storten en in de schoolbanken te hangen.

Wat we dan doen? Niet zoveel ;). Nee hoor, we proberen ze nog wel wat bij te brengen natuurlijk.

We verwachten vooral niet te veel van de kinderen. De regels houden we weer heel duidelijk aan. En verder laten we ze een beetje met rust. Veel kringgesprekken over het afgelopen schooljaar, de vakantie en evalueren. Ik vraag ook altijd om tips van de kinderen. Wat vinden ze dat ik anders moet doen in het volgend schooljaar? En wat verwachten ze van de volgende groep? Wat willen ze graag leren? 

Verder bedenk ik vaak leuke, interessante activiteiten waar ik de rest van het jaar niet aan toe kom. Zoals waterspelletjes. Stiekem leren ze daar nog veel van.

In de laatste schoolweek vieren we als leerkracht nog onze verjaardag en mogen de kinderen speelgoed mee nemen van huis. En ze vinden het heerlijk om te helpen opruimen/poetsen. Zo kom ik de laatste week nog wel door.

Hoe gaat het met jouw kinderen in de laatste schoolweek? 

3 Comments

 1. Mark
  9 juli 2015

  Kleine tip voor de laatste vakantieweek van de juffen: een kleine bijspijkercursus spelling… ‘jou kinderen’?

  Reply
 2. marjon
  9 juli 2015

  Herkenbaar. Al proberen wij op school ook altijd wel wat regelmaat erin te houden. Volgende week heb ik mijn laatste juf week. Beetje werken, beetje leuke dingen… Zelf nog een lijstje dat ik moet afronden, maar komt allemaal goed 😉
  Fijne vakantie en fijne juffendag!

  Reply

Leave a Reply