Hoe je de Sinterklaastijd rustig en overzichtelijk houdt voor jou en je kind

Posted by on nov 4, 2014 in Ontwikkeling | 3 Comments
Hoe je de Sinterklaastijd rustig en overzichtelijk houdt voor jou en je kind

De Sinterklaastijd komt er weer aan. Een fantastische tijd voor kinderen natuurlijk! Maar het is ook een drukke, spannende en vermoeiende tijd. Hier vind je tips om deze leuke, maar spannende tijd zo rustig mogelijk door te komen. 

De grootste tip die ik je in ieder geval kan geven: vertel, leg uit en bereid je kind voor op de komst van Sinterklaas. Bedenk samen hoe je de tijd aan kan pakken. Wat heeft je kind nodig om de spanning wat weg te halen?

 

 • Houd je dagindeling thuis zoveel mogelijk hetzelfde als voor de Sinterklaastijd. Kinderen zijn gebaad bij structuur en houden ervan als alles hetzelfde gaat als anders. De rest erom heen is al zo spannend.
 • Blijf consequent. Denk niet, in de Sinterklaastijd is het allemaal al zo spannend, ik knijp een oogje toe. Kinderen hebben juist dezelfde regels nodig in deze tijd.
 • Hang een aftelkalender op bij thuis. Er is een hele mooie overzichtelijke te vinden bij Zwijsen, de rompompom-aftelkalender.
 • Vraag de kinderen naar wat ze willen. Welke knutsels willen ze maken? Wat willen ze toevoegen aan de Sinterklaashoek of kijktafel thuis? Of willen ze juist iets weghalen, zodat het rustiger is? Vraag ze naar hun mening, ze kunnen het goed aangeven en maakt de ruimte om hen heen overzichtelijk.
 • Maak duidelijk wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. Dit kun je ook in de aftelkalender zetten. Een keer per week is voldoende. Ook de cadeaus hoeven niet groot te zijn. De kinderen zijn vaak juist blij met een persoonlijke brief van Sinterklaas of de pieten.
 • Kijk een programma over Sinterklaas, bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal.
 • Bespreek met je kind het feit dat Sinterklaas ook weer weg gaat. Bij het Sinterklaasjournaal kun je ook een filmpje kijken van de boot die vertrekt. Ik heb hier ook een verhaaltje over geschreven.
 • Maak keuzes. Je kunt niet alles tegelijk mee maken. Ga wel naar de intocht, maar niet naar de spelletjesmiddag bijvoorbeeld. Kijk wat je kind aan kan.
 • Geniet van de verwondering van je kind.

Heb je nog meer tips voor ouders en hun kinderen? Laat het me weten! Samen maken we er een mooie en rustige tijd van.

3 Comments

 1. Vlijtig Liesje
  4 november 2014

  Niet naar het Sinterklaasjournaal kijken! Dat wordt altijd behoorlijk over the top gebracht vind ik. Zelfs ik word er gestresst van.

  Reply
 2. Minke Maria
  4 november 2014

  Ik heb nog geen kinderen maar kijk tegelijkertijd op tegen het moment dat ik de december maand met een ‘gelovige’ mag mee maken als er naar uit. Ik ben zelf een enorme Sint fan en geloof er gewoon in. (Op de Alles Is Liefde manier, natuurlijk: Sinterklaas; je moet er wel in geloven, anders wordt het niets!)

  Reply
  • Mama Maike
   10 november 2014

   O heerlijk ja! Nu ik een kind heb, lijkt het me al helemaal fantastisch. Maar ook als juf ben ik al jaren grote Sinterklaasfan.

   Reply

Leave a Reply