10 tips om je kind thuis te helpen met de ontwikkeling

Posted by on mei 12, 2015 in Ontwikkeling | 2 Comments
10 tips om je kind thuis te helpen met de ontwikkeling

Hoe je je kind thuis vooruit helpt in de ontwikkeling. Daar hoef je helemaal niet veel extra’s voor te doen! Vooral je taalgebruik aanpassen en van veel huiselijke zaken een leermomentje maken. 10 tips om je kind thuis te helpen met de ontwikkeling. 

10 tips om je kind thuis te helpen met de ontwikkeling

1. Vertel wat je doet

Je kunt al bij je baby beginnen met communiceren. Vertel wat je aan het doen bent, of gaat doen. Bijvoorbeeld bij het in bad doen. Vertel wanneer je hem oppakt, in het water legt, wast, etc. Al deze woorden horen helpt al in de taalontwikkeling. Maak zowel korte al lange zinnen. De korte zinnen zal hij sneller begrijpen. De lange zinnen is om een juiste zinsbouw te leren en de woordenschat te vergroten.

2. Benoem alles om je heen

Voor de woordenschat is het belangrijk dat een kind zoveel mogelijk woorden hoort. Wijs dingen aan en benoem deze. Bijvoorbeeld de lichaamdelen van je kind. Benoem hier dan ook rechts en links bij. Bijvoorbeeld: ‘Dit is je sok. Deze gaat om je linkervoet’. Je kind wijst vaak ook vaak van alles aan. Benoem deze woorden. Je kind zal het na willen zeggen en slaat het als woord op. Dus ook als je onderweg bent benoem je veel.

3. Maak goede zinnen

Praat in zinnen die wat langer zijn en grammaticaal goed. Dus: ‘Wil je je speentje nu je gaat slapen?’ in plaats van ‘Speentje?’

4. Geef de zinnen in goede vorm terug

Als je kind zinnen nog niet grammaticaal juist zegt, kun je deze zinnen op een positieve manier terug geven. Het beste werkt in een vraagzin. Bijvoorbeeld: je kind zegt: ‘Ik heb lekker geslaapt’ Vraag dan aan je kind: ‘Fijn zeg, waar heb je zo lekker geslapen?’ Door dit vaak te horen, zal de zin na een tijdje juist uitgesproken worden.

5. Voorlezen

Voor een goede taalontwikkeling is voorlezen heel belangrijk. De plaatjes benoemen en alle voorwerpen die er bij staan kun je ook benoemen.

6. Laat je kind veel helpen

Het bevordert de zelfstandigheid. Maar ook de taalontwikkeling gaat verder als je met je kind bespreekt wat doet en hoe hij of zij kan helpen.

7. Laat je kind veel spelen, ook met andere kinderen

Door spel worden de motoriek, zintuigen, taal, cognitie en sociale omgang bevorderd. Met spel herhalen ze gebeurtenissen. Ze leren imiteren en gedragingen overnemen van hun eigen cultuur. Kinderen leren ook omgaan met angst.

8. Integreer rekentaal in je eigen taal

Begrippen, tellen, de letters leren kennen, je kunt het allemaal integreren in je dagelijkse leven. Laat je kind veel helpen in huis. Je kunt je kind vragen de tafel te dekken. Vraag hem of haar hoeveel borden er dan nodig zijn. En hoeveel lepels, messen en vorken? Hoeveel glazen? Je kunt het ook hebben over de vormen. Welke vorm heeft het bord? En het glas? Tijdens het eten kun je allerlei begrippen langs laten komen, zoals ‘mijn glas is vol en leeg’ en deze spaghettisliert is kort en deze juist lang’, etc.

9. Speel spelletjes

Ook van spelletjes leren kinderen veel. Zo is ganzenbord heel goed om te leren tellen en de dobbelsteenstructuur te leren kennen. Je hebt ook speciale tekenspelletjes, goed voor de woordenschat. Of denk eens aan memory om het geheugen te trainen.

10. Plan tijd in met je kind

Misschien een open deur, maar maak tijd voor je kind. Zorg ervoor dat je een keer alleen bent met je kind. Ga in gesprek met je kind. Je zult veel horen.

Wil je nog meer informatie? Lees dan het artikel op jufmaike.nl eens. 

Wat is jouw tip om je kind thuis te helpen met de ontwikkeling? 

2 Comments

 1. Vlijtig Liesje
  12 mei 2015

  Volgens mij heb je alle tips wel genoemd!

  Reply
 2. janske
  12 mei 2015

  Duidelijke tips! Dankjewel 🙂

  Reply

Leave a Reply