Boektips voor de allerkleinsten: Vrolijk en Joepie de poepie

Posted by on okt 17, 2014 in Boeken | 2 Comments
Boektips voor de allerkleinsten: Vrolijk en Joepie de poepie

Van Lemniscaat kreeg ik twee leuke boekjes voor de jongste kinderen op gestuurd.Vrolijk en Joepie, joepie. Je leest hier de recensie van beide boeken en je hoort wat je met de boekjes kunt doen. 

Vrolijk

Vrolijk

Mies van Hout is bekend van haar Vrolijk prentenboek. Ze maakte nu ook een boekje voor de jongste kinderen,Vrolijk . Het is een kartonnen boekje met op elke bladzijde een emotie, zoals boos, blij en verliefd. De vissen beelden de emotie uit.

Wat vind ik?

Ik vind het prentenboek fantastisch, dus ik word hier blij van. Heel leuk dat er nu ook een versie voor jonge kinderen is!
Zoonlief kijkt en nu al met veel interesse naar, maar dat komt vast door de kleuren. ;). Heel goed om al op jonge leeftijd met je kind over emoties te praten en deze vooral te laten zien. Zo leren ze de emoties herkennen en later ook te benoemen bij zichzelf.

Wat kun je doen?

Je kunt de woorden nadoen met je kinderen. Door ze te doen, leren de kinderen de emoties herkennen en zelf ook gebruiken. Kan je kind een situatie bedenken waar hij of zij dat gevoel had? Hoe uitte hij of zij dat? Wat is een goede manier om je emoties te laten zien?
Laat de emoties in de spiegel zien. Zo kan je kind goed kijken hoe je een bepaalde emotie kunt uiten. Teken de emoties met je kind op papier. Dit kan door zelf vissen te maken of juist door poppetjes te tekenen.

Joepie Joepie

Joepie, joepie

Joepie, joepie is een kartonnen boekje met een cd. Op elke bladzijde staat een liedje uitgebeeld. OP de cd hoor je voor en na het liedje ook wat geluiden die je terug ziet in de afbeelding. De tekst van het liedje staat erbij, dus je kunt mee zingen.

Wat vind ik?

Wat een prachtige illustraties maakt Marijke ten Cate! De afbeeldingen spreken al helemaal voor zich en hier kan je volop over praten met je kind. De liedjes zijn ‘van vroeger’, maar blijven leuk om aan je kind aan te leren. En door de illustraties gaan de liedjes meer leven en weet je kind ook waarover het zingt.

Wat kun je doen?

Bekijk voordat je de cd aan zet de illustraties met je kind. Kan hij of zij al raden over welk liedje de afbeelding gaat? Kent hij of zij er al een aantal liedjes van? Bespreek de illustraties. Stel er vragen bij. Bijvoorbeeld bij Jan Huigen in de ton. Waarom zouden er piratenkinderen op de afbeelding staan?
Je kunt ook samen met je kind een verhaal rondom het lied en de bijbehorende illustratie maken. Bijvoorbeeld bij In Holland staat een huis. Daar zie je een aantal kinderen vadertje en moedertje spelen. Wat zou er gebeuren in hun verhaal?

En natuurlijk, lekker zingen!

Bekijk Vrolijk en Joepie, joepie.

Veel leesplezier! Wat zijn jouw tips bij deze boekjes? 

2 Comments

 1. Vlijtig Liesje
  17 oktober 2014

  Ik word al vrolijk van de cover!

  Reply
 2. Joyce
  17 oktober 2014

  Oh dat boekje Vrolijk ga ik op onze wishlist zetten. Dat zou Luuk nu ook al helemaal fantastisch vinden.
  Ik oefen sowieso altijd met hem door emoties op mijn gezicht te laten zien. Vindt hij ook leuk. Tenzij ik ergens om moet huilen. Daar wordt hij (nu al) ongemakkelijk van..

  Reply

Leave a Reply