Weer werken – tien dingen waar ik zin in heb en waar ik tegenop zie

Posted by on jun 10, 2014 in Blogs | 3 Comments
Weer werken – tien dingen waar ik zin in heb en waar ik tegenop zie

Morgen ga ik weer werken na 17 heerlijke weken verlof. Ik heb tot 36 weken zwangerschap doorgewerkt en Luka kwam tien dagen na de uitgerekende datum. Daarom ben ik al een hele tijd thuis. In dit blog lees je waar ik met het werken zin in heb en waar ik tegenop zie.

Waar ik zin in heb

1. Met stip op 1, thuis komen na een dag werken. Het lijkt me heerlijk om dan weer lekker met Luka te knuffelen en hem zelf te kunnen voeden.
2. De ontwikkeling van de klas te zien. Ik geef les in groep 3. Ze zijn vast ontzettend vooruit gegaan in de tijd dat ik thuis was. Ik ben heel benieuwd wat ze nu kunnen lezen. Hoe het gaat met rekenen en hoe ze aan kijken tegen groep 4 volgend schooljaar.
3. Werken met mijn collega’s. Even kletsen over het werk, maar ook prive. Over andere dingen dan baby’s of juist weer wel daarover. Afgelopen vrijdag was ik al even op school en dronk ik meteen een borrel (een colaatje dan, vanwege de borstvoeding) met ze mee. Heerlijk om weer even zo onder mijn collega’s te zijn. De vrijdag is mijn werkdag en tevens ook borreldag, dus dat wordt gezellig :).
4. Even wat anders doen dan mama en dan vooral huisvrouw zijn. Het moederschap vind ik ontzettend leuk. Maar het huishouden kan ik missen als kiespijn. Ik ben er een paar dagen per week niet, zie ik ook al die stofjes niet dwarrelen.
5. De weekenden. Weekend is ook weer echt weekend als ik werk. Extra van genieten dus!
6. Hard werken. Ik hou ervan om te werken en lekker bezig te zijn. Je verveelt je als leerkracht nooit!
7. Bloggen over wat ik mee maak voor de klas. Ik heb ook een site over en voor leerkrachten. jufmaike.nl. Daar blog ik graag wat ik beleef met de klas. En ik maak lesmateriaal, wat ik ook erg leuk vind om te doen.
8. In beweging zijn. Ik wil weer gaan sporten, bijvoorbeeld hardlopen. Ik moet in ieder geval vanaf station Overvecht met de fiets naar m’n werk. Een half uurtje beweging per dag lukt dan in ieder geval!
9. Eten met mijn ouders en schoonouders. Mijn moeder past een dag per week op, mijn schoonouders een dag per week en Jozua neemt ook een dag voor zijn rekening. Echt fijn dat zulke naaste familie voor Luka wil zorgen. Beide families willen wel voor ons koken als we onze lieverd komen ophalen. Heerlijk en gezellig!
10. Toewerken naar de zomervakantie. Het werk als leerkracht is zwaar, maar over zes weken heb ik alweer zomervakantie. Leuk om de kinderen nog even te kunnen begeleiden, zodat ze op een goede manier de overstap kunnen maken naar groep 4.

(En vooruit, een nummer 11: twee dagen niet werken en in totaal vier dagen met mijn zoontje en twee dagen met mijn lief kunnen doorbrengen. Heerlijk lijkt me dat na altijd fulltime gewerkt te hebben).

Waar ik tegenop zie

1. De zorg voor Luka overdragen aan anderen. Wat lijkt me dat lastig! Ook al wordt hij opgevangen door mijn man, mijn moeder/ouders en schoonouders, ik wil het ook graag zelf doen!
2. Het missen van Luka. Ik kan tijden alleen naar hem kijken. Ik zal het spelen, het voeden, het knuffelen, het kijken naar hem, maar vooral zijn mooie lach missen.
3. Het ’s nachts wakker worden. Ik word elke nacht nog gewekt door een hongerig mannetje. Ik ben heel benieuwd hoe het werken en dus voor de klas staan, zal gaan als ik misschien niet zo veel slaap heb gehad.
4. Kolven. Ik vind het prima hoor, om te kolven. Maar live voeden is toch veel leuker. En snel het kolven afronden, terwijl er een klas op me wacht, lijkt me ook niet ideaal.
5. Vroeg opstaan. Wat was het heerlijk om Luka nog even in bed te nemen en rustig met hem wakker te worden. Nu is het voeden – rennen – vliegen – en hup naar de trein!
6. Haasten. Zie punt 5. Met een baby moet je overal de tijd voor nemen. Heel mindful. Nu moet ik weer heel veel en graag ook op tijd en snel.
7. Drukte. Een kind thuis is toch wel anders dan 25 druktemakertjes in de klas. Ik heb er ook zeker zin in, leven in de brouwerij, maar moet er ook vast aan wennen.
8. Gedoe. Er gaan vast dingen mis. Luka wordt ziek, hij spuugt me onder waardoor ik de trein mis, doktersbezoeken, etc. Daar hou ik niet zo van, dat dingen anders gaan dan gepland. Welkom in het moederschap Maike!
9. Het huishouden. Ik ben dagen minder thuis, maar de was zal er niet minder om worden. Harder werken dus op de dagen dat ik thuis ben?
10. Minder tijd. Ik heb ineens minder tijd voor van alles: mijn partner, vrienden, familie, bloggen, schrijven, ander werk doen. Hoe ga ik alle ballen omhoog houden? Ik ben benieuwd!

Hoe was het voor jou om weer te werken na je verlof?

3 Comments

 1. Anita Bracke
  10 juni 2014

  Veel succes op school en thuis, Maike. Het gaat je zeker lukken!!!
  Groetjes,
  Anita

  Reply
 2. Bianca
  10 juni 2014

  Hoe het was om weer te werken? Bij de eerste: verschrikkelijk. Ik werkte nig 4 dagen, en de nachtvoedingen zorgden ervoor dat ik een schim was. Daarbij stond ik niet voor mijn eigen groep, maar een groep 7/8. Ver buiten mijn comfortzone…
  Bij de tweede: iets minder verschrikkelijk. Ik had al mijn ouderschapsverlof in 1 keer opgenomen, dus was lekker lang thuis. Leuk vond ik het niet om mijn kleintje achter te moeten laten bij de oppas, maar de zomervakantie was dichtbij.
  Bij de derde: hij was nog zo jong toen ik al weer aan het werk moest! Maar deze keer gingen hij en zijn broer naar de opvang bij ons in het gebouw van school. En dat betekende: live voeden in plaats van kolven!! Dat was een heerlijkheid, even uit je werk stappen en je thuis wanen tussen de kleintjes. Even kletsen met de juffen. Maar leuk is anders…

  Reply
 3. Jenneke
  10 juni 2014

  Heel herkenbaar. Maar het gaat je lukken!!! Sterkte maar vooral ook veel plezier voor de klas en thuis met Luka.

  Reply

Leave a Reply