Waarom wij voor een gastouder kiezen

Posted by on mei 13, 2016 in Alle berichten, Opvang | 6 Comments
Waarom wij voor een gastouder kiezen

In het land van de opvang heb je veel keus. Kinderdagverblijf, grootouders, gastouder, oppas en peuterspeelzaal. Waarom wij voor een gastouder kiezen

Ik werk drie dagen per week in het onderwijs. Met twaalf weken moest ik dus weer gaan werken en begon de opvang voor ons zoontje. Inmiddels is de baby een peuter geworden en is de opvang goed geregeld.

We hebben het geluk dat mijn moeder op haar vrije dag in de week wil oppassen. Onze peuter vindt het heerlijk daar.

Waarom wij voor een gastouder kiezen

Naast de opvang bij zijn oma kozen wij dus voor een gastouder, met verschillende redenen.

1. De prijs
Een gastouder is beduidend goedkoper dan een kinderdagverblijf en toch krijg je ook een deel via de belasting weer terug. Dan moet je het wel zoals wij via een gastouderbureau regelen. Dat is dan meteen de reden dat wij daarvoor kozen en niet voor een zelf geregelde oppas.

2. De zorg 

Ik heb het idee dat er veel meer zorg is voor mijn kind. Een gastouder heeft maximaal zes kinderen onder haar hoede. Op een kinderdagverblijf zijn er groepen van vijftien kinderen met twee leidsters, toch een andere situatie.

3. De huiselijkheid

Ik vind het prettig dat mijn zoontje in een huiselijke omgeving opgevangen wordt.

4. De kleinschaligheid

Ik vind het kleinschalige van opvang in eigen huis heel prettig. Onze peuter komt snel genoeg nog in grote groepen terecht.

Peuterspeelzaal

Naast de gastouder kiezen wij ervoor om onze peuter vanaf aankomende week ook naar een peuterspeelzaal te laten gaan. We beginnen met een dagdeel per week, omdat hij ook twee dagen al naar de gastouder gaat. Ik vind de voorbereiding op school belangrijk, net als het spelen met leeftijdsgenootjes.
Ik ben heel benieuwd hoe hij het daar vindt en hoe de opvang op nu vier dagen gaat. Zal hij het vol houden?

Wij zijn heel blij met de keuze voor een gastouder. Waar koos jij voor? 

6 Comments

 1. Judith
  13 mei 2016

  Wij hebben gekozen voor een kinderdagverblijf. Het is gesitueerd in een monumentale boerderij en er worden schapen, kippen en katten gehouden die de kinderen mogen voeren. Ook is er een moestuin waarin de kinderen zelf poten en plukken. Natuurlijk worden deze producten dan ook gegeten.
  Het kinderdagverblijf vangt maximaal 16 kinderen op per dag en heeft daarbij 3 volwassenen leiding (vrouwen en mannen!) Ik gun iedere ouder zo’n kinderdagverblijf.

  Wij maken geen gebruik van psz, aangezien ons kind twee dagen naar kdv gaat en daar enorm veel leert.

  Reply
 2. Dewi
  13 mei 2016

  Hoi Maike,

  Ben wel benieuwd hoe je ziekte en vakantie van de gastouder opvangt of zorgt het bureau dan voor vervanging?

  Reply
  • Mama Maike
   13 mei 2016

   De gastouder zorgt voor een achterwacht voor als ze zelf ziek is. De gastouder die we nu hebben heeft zelf tieners en neemt dus vakantie als zij vrij zijn. Ik ben leerkracht en heb dan ook zelf vrij. Bij de vorige gastouder ging hij in haar vakantie tijdelijk naar een andere gastouder, daar hielp het bureau mee. Ging prima.

   Reply
 3. Cindy - levenalsmama.nl
  16 mei 2016

  Wij zijn ooit met een gastouder begonnen, maar uiteindelijk juist de keuze gemaakt om over te stappen op een kinderdagverblijf. Het heeft beide zijn voor- en nadelen inderdaad.

  Reply
 4. Ineke
  11 oktober 2016

  Hier een luxe situatie, Tristan gaat naar zijn omi & opi. Nu als er derde kindje komt gaan wij ook kiezen voor gastouder.

  Reply

Leave a Reply