Tien tips hoe je spelend kunt leren in de herfst

Posted by on okt 16, 2014 in Ontwikkeling, Spelend leren | 3 Comments
Tien tips hoe je spelend kunt leren in de herfst

De blaadjes waaien van de bomen, het regent vaak, het wordt koud, de kastanjes liggen overal. Het is duidelijk herfst. Maar wist je ook dat je met je kind spelend kunt leren in de herfst? Ik geef je tien tips om je kind al spelend te helpen aan de ontwikkeling in de herfst. 

spelen in de herfst1. Maak een herfsttafel in je woonkamer. Laat je kinderen allerlei leuke herfstspulletjes verzamelen. Bedenk samen mooie verhalen bij de spullen. Waar komen ze vandaan en waar zijn ze geweest?

Als voorbeeld kun je het boek Een zaadje in de wind gebruiken van Eric Carle.

2.  Tel op allerlei manieren de bladeren en noten of maak er sommetjes mee. Leg ze bijvoorbeeld in rijen van twee, maak groepjes van vijf, tel in sprongen van tien. Leg er sommetjes mee uit. Als je het buiten doet, kun je de tekens van de som uitschrijven in het zand. Bijvoorbeeld 2 kastanjes + 3 kastanjes =. De kinderen leggen dan het juiste aantal kastanjes neer.

3. Laat je kinderen hun naam schrijven met blaadjes of noten. Plak deze op een mooi papier voor op de deur van hun kamer.

4. Knutsel met de herfstspullen. Leg een blad onder een wit papier en teken er met verschillende kleurtjes krijt over heen. Een voorbeeld vind je hier.
Je kunt ook mooie herfstpoppetjes maken.

5. Als je blokjes of lego thuis hebt kun je winterholletjes bouwen voor de dieren. Leg er allerlei zaadjes en nootjes in. De kinderen kunnen ermee spelen of je legt het buiten neer, zodat er diertjes in kunnen kruipen.

6. Doe samen alle bewegingen na die je kunt hebben in de herfst. Waai als een boom in de wind, fiets tegen de wind en de regen in, wordt kleddernat, stamp door de plassen. Misschien kun je zelf nog leuke bewegingen verzinnen?

7. Maak samen appelmoes! (Let op verbranden). Je kunt ondertussen allerlei telspelletjes doen. Tel de appels. Hoeveel zijn het er als je ze door midden snijd? Hoeveel heb je er nodig voor de moes? Hoeveel heb je er nodig per persoon? Etc.

8. Lees allerlei Herfst boeken voor. Veel verhalen lenen zich er goed voor om na te spelen.

9. Ga op zoek naar allerlei takken. Leg deze op volgorde van groot naar klein en van smal naar breed.
Bouw hutten met grote takken, of kleine kabouterhuisjes als je kleine takjes hebt. Laat de kinderen ermee knutselen.

10. Speel lekker buiten! Ga juist naar buiten als het regent. Trek regenkleding aan en stamp in de plassen. Rol door de modder en maak je lekker vies. Je kinderen bouwen weerstand op en maken veel plezier. Je zult genoeg gespreksstof hebben voor de komende tijd.

Follow Maike Douglas-Westland’s board Thema Herfst on Pinterest.

Geniet je ook zo van de herfst? Wat doe jij graag met je kinderen? 

3 Comments

 1. Mahwish
  16 oktober 2014

  Wat een leuke leertips! Ik vind de tip met takken wel erg leuk.

  Reply
 2. Marijke
  16 oktober 2014

  Leuke post. Veel had ik er zelf ook al verzonnen idd, of is mijn kleine man nog niet aan toe. MAar die van de takken, ga ik onthouden. Die kende ik nog niet!

  Reply
 3. Herfst inspiratie - Mamaliefde
  31 juli 2015

  […] het vakantie is hoeven de kinderen niet naar school. Maike deelt tien handige ideetjes om thuis op een leuke manier toch bezig te zijn met tellen, ontwikkeling […]

  Reply

Leave a Reply